Coreea de Nord a reluat activitatea la instalaţia Punggye-ri, unde a efectuat la 12 februarie al treilea test nuclear, condamnat cu putere de către comunitatea internaţională, a anunţat miercuri un centru de reflecţie american, pe baza unor fotografii realizate din satelit.
Potrivit Institutului Statele Unite-Coreea din cadrul Universităţii John Hopkins, aceste fotografii permit detectarea unei creşteri a traficului în incinta instalaţiei Punggye-ri. Centrul de reflecţie subliniază totodată că niciun element nu permite să se afirme că sunt în curs pregătiri în vederea unui nou test nuclear.
Niciun vehicul sau persoană nu puteau să fie detectate la Punggye-ri la o zi după efectuarea celui de al treilea test nuclear, la 12 februarie, însă activitatea s-a reluat în mod vizibil la 15 februarie, subliniază institutul.
Aceste elemente arată că Phenianul “a adoptat măsuri de precauţie, cu scopul de a asigura că nivelul de radioactivitate este suficient de scăzut, înainte de a trimite personal la faţa locului”, subliniază analiştii Jack Liu şi Nick Hansen pe blogul institutului, 38 North.
Coreea de Nord ar fi izolat cu grijă instalaţia în cursul testului de la 12 februarie, împiedicând Statele Unite sau alte ţări să detecteze, în atmosferă, dacă a fost utilizat uraniu – lucru care ar fi dovedit că Phenianul dispune de a doua metodă de dezvoltare de armament, pe lângă programul cu plutoniu.
Potrivit analiştilor de la Universitatea John Hopkins, fotografiile realizate prin satelit permit detectarea activităţii în două locuri diferite din incinta instalaţiei Punggye-ri. Dacă Phenianul a efectuat al treilea test nuclear într-un tunel din sectorul de nord, “atunci tunelul situat în (partea) de sud este disponibil pentru al patrulea test” nuclear.
Coreea de Nord pare că a utilizat un tunel situat în partea de nord a instalaţiei pentru a efectua t