După ce reporterii „Adevărul“ au alcătuit, cu ajutorul nutriţioniştilor de vârf din România, un top al alimentelor care ne afectează sănătatea, reacţiile reprezentanţilor producătorilor de băuturi carbogazoase nu au întârziat să apară. Aceştia susţin că la baza obezităţii tot mai frecvente în rândul oamenilor stau alte motive.
La scurt timp după publicarea articolului „Top 10 alimente pe care le consumam zilnic şi ne scurtează viaţa. De ce pâinea, carnea, brânza, roşiile şi sucurile ne duc la cancer, diabet sau obezitate“, Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) a reacţionat explicând că, de fapt, băuturile carbogazoase nu sunt responsabile pentru obezitate.
Mai mult, aceştia au citat statistici care susţin că aproape 30% din băuturile răcoritoare vândute în Europa nu conţin calorii sau au un conţinut scăzut de calorii. „Statisticile arată că băuturile răcoritoare contribuie cu mai puţin de 3% din calorii la dieta zilnică medie în Europa“, mai explică aceştia.
Pentru a-şi susţine punctul de vedere ANBR citează experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi pe cei ai Comisiei Europene care, spun ei, confirmă faptul că ponderea crescândă a nivelului de obezitate se datorează mai multor factori.
Printre aceşti factori se numără stilul de viaţă modern care face ca generaţiile de astăzi să consume mai puţină energie decât generaţiile anterioare, reducerea timpului alocat exerciţiilor fizice în ultimii 30 de ani, dietele necorespunzătoare, adică anumiţi nutrienţi consumaţi în exces, iar alte substanţe nutritive consumate în cantităţi insuficiente dar şi lipsa de informaţii nutriţionale. Educaţia referitoare la o nutriţie optimă este esenţială pentru a avea siguranţa că oamenii ştiu cum să se hrănească, atât ei, cât şi familiile lor, mai spun reprezentanţii ANBR.
Aceştia au mai adăugat că o alimentaţie corectă