Gheorghe Cojocaru: „Evoluțiile ulterioare depind de capacitatea de a dialoga și de compromis a liderilor celor trei partide”.
Gheorghe Cojocaru: „Fantoma alegerilor parlamentare anticipate se plimbă prin Republica Moldova. Drept răspuns la criza din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană, opoziția comunistă sau cea socialistă a revendicat desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceste alegeri, din punctul de vedere al opoziției, vor trebui să fie precedate, la rândul lor, de demisia Guvernului, de formarea unui nou executiv din tehnicieni care să asigure guvernarea și să asigure desfășurarea scrutinului”.
Europa Liberă: Pe de altă parte, liderii Alianței, care formal încă mai guvernează, declară la unison, că nu agreează alegerile parlamentare anticipate. Ce să înţelegem din asta?
Gheorghe Cojocaru: „Nu susțin alegerile parlamentare înainte de termen, ba mai mult decât atât, le resping, dar aceasta nu este suficient. Nu este suficient pentru că situația în care s-a ajuns este opera liderilor fostei Alianțe, indiferent de faptul că cel care a declanșat această ruptură este primul ministru Vlad Filat. Odată ce nu agreează dizolvarea înainte de termen a Parlamentului, odată ce Acordul privind funcționarea Alianței și-a pierdut valabilitatea și odată ce relațiile între cei trei lideri s-au deteriorat încât nu mai există cale de întoarcere, soluțiile la această situație vor fi foarte greu de găsit”.
Europa Liberă: Dumneavoastră spuneţi „Greu” alţii spun „chiar imposibil”…
Gheorghe Cojocaru: „În politică există întotdeauna loc pentru compromis, mai trebuie de văzut dacă există această disponibilitate pentru compromis și în cadrul conducerilor celor trei partide. Dacă cei trei lideri vor realiza că ieșirea din criză nu se poate produce decât în baza unui compromis, dar și a unui angajament polit