Participanţii la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) au încheiat încrezători evenimentul. „Am primit asigurări de la reprezentanţii Puterii că vom fi consultaţi în toate proiectele legislative, în special în cel privind reorganizarea administrativ-teritorială, proiect care nu va presupune comasarea comunelor, ci doar – în linii mari – înfiinţarea ca structuri administrative a regiunilor”, a precizat Ştefan Ilie, preşedintele ACoR Tulcea.
Printre altele, delegaţii comunelor au reuşit să retragă un proiect de act normativ, prin care se dorea acordarea – la nivel judeţean – a certificatelor de producător agricol, privând astfel comunele. Pe urmă, o cotă din impozitul pe venit (după caz, chiar integral) obţinut de agricultori sau de crescătorii de animale să rămână la comună. În al treilea rând, legiuitorul a acceptat să recalculeze modul de stabilire a cotelor de impozit pe animale şi terenuri agricole.
Vicepremierul Dragnea a recunoscut că indemnizaţiile aleşilor locali şi salariile funcţionarilor publici sunt „sub orice critică. Noi am cerut să fie anulate discriminările privind veniturile acestor două categorii, discriminări care provin de la diferenţele dintre municipiu, oraş şi comună. Practic, un funcţionar de la Isaccea, oraş cu cinci mii de locuitori, are un salariu mult mai mare decât un funcţionar de la Luncaviţa, comună cu cinci mii cinci sute de locuitori! Veniturile, am solicitat, să fie calculate în funcţie de numărul de locuitori al unităţii administrativ – teritoriale. Ni s-a promis legiferarea în sensul dorit de primarii comunelor”.
La lucrările ACoR au fost prezenţi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, ministrul Mediului, Rovana Plumb, precum şi secretari de stat ai altor ministere.
Participanţii la Adunarea Generală