Declarativ, majoritatea angajatorilor susţin cã sunt deschişi cel puţin discuţiilor referitor la aceastã problemã socialã. Ieri, la sediul Noua Speranţã din Petrila a avut loc o masã rotundã care a pus în discuţie acest subiect sensibil - integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu HIV/ SIDA. La masa rotundã au fost invitaţi o mare parte dintre angajatorii importanţi. Deşi au confirmat prezenţa, au lipsit în totalitate. Carmen Ignaţ, preşedintele asociaţiei, a menţionat cã invitaţiile au fost fãcute personal pentru aceastã categorie, cea a angajatorilor, şi nu se aştepta la o asemenea absenţã.
În Valea Jiului şi serviciile medicale sunt acordate „preferenţial” pentru cei seropozitivi. Reprezentanţii asociaţiei susţin cã, cunosc cazuri concrete în care persoane seropozitive au luat loc pe scaunul stomatologului, au observat cã acesta nu foloseşte mânuşile chirurgicale şi l-a informat cã este seropozitiv. În urmãtorul minut, pacientul a fost invitat afarã. Dacã şi în sistemul medical existã marginalizare, atitudinea angajatorilor ni se pare explicabilã.
Angajatorii au dreptul sã cunoascã starea de sãnãtate a angajatului, dar şi persoana seropozitivã are dreptul de a se angaja. În urma unui studiu realizat de UNOPA, în Bucureşti s-a ajuns la concluzia cã angajatorii se feresc sã angajeze persoane seropozitive.
Acest tip de reacţie este unul discriminatoriu şi este urmarea faptului cã angajatorii nu sunt destul de bine informaţi referitor la implicaţiile angajãrii persoanelor din aceastã categorie. Tocmai din acest motiv, primul pas al organizaţiilor nonguvernamentale este acela de a informa. Însã, toatã muncã rãmâne doar la stadiul de intenţie, atunci când aceştia se lovesc de indiferenţã. Probabil, ca rãspuns la indiferenţa celorlalţi, persoanele seropozitive vor face uz de dreptul de a-şi pãstra secretã starea de sãnãtate şi vor refu