În România, din cauza fondurilor insuficiente, pacienţii cu scleroză multiplă sunt nevoiţi să aştepte peste 12 luni pentru a beneficia de un tratament compensat de către stat. În acest timp, boala progresează într-un ritm rapid şi handicapul devine din ce în ce mai sever.
În ţara noastră, doar 20% dintre pacienţii cu scleroza multiplă primesc în prezent tratament din partea statului. Costul tratamentului pentru aceasă boală este de aproximativ 15.000 euro pe an, bani pe care pacienţii ar trebui să îi suporte din buzunar, dacă nu ajung să primească tratament compensat.
,,Scleroza multiplă este o afecţiune invalidantă. Boala debutează cu simptome precum vedere înceţoşată, parestezii ale membrelor inferioare sau tulburări senzoriale, şi treptat degenerează. Starea pacientului se înrăutăţeşte, acesta îşi pierde acuitatea vizuală, coordonarea, mobilitatea şi poate ajunge în timp, în unele cazuri într-un ritm foarte rapid, şi la handicap sever. Astfel, fără tratamentul potrivit, speranţa de viaţă a pacienţilor se diminuează cu 7 până la 10 ani”, a declarat prof. dr. univ. Ovidiu Băjenaru, membru al Comitetului Ştiinţific Medical al Societăţii de Scleroză Multiplă din România.
Citeşte şi Bolnavii de cancer din România, trataţi cu medicamente vechi
Este important de ştiut că depistarea bolii şi tratamentul precoce încetinesc progresia bolii. De aceea, este esenţial ca de la momentul la care se pune diagnosticul până la momentul la care se începe administrarea tratamentului să treacă un timp cât mai scurt.
,,Din păcate, boala nu este vindecabilă, dar tratamentul este vital – pentru că, administrat imediat după diagnosticarea bolii, încetineşte evoluţia acesteia şi în acelaşi timp îi permite pacientului să o ţină sub control. În felul acesta calitatea vieţii pacientului se îmbunătăţeşte considerabil. Fiind o boală invalidantă, are un impact social