Eventuale corecţii ale sistemului de plată a TVA la încasarea facturii s-ar putea aplica de la 1 aprilie, a declarat la Conferinţa Directorilor Financiari, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Dan Manolescu.
"Nu avem deocamdată date concrete despre efectele asupra bugetului ale acestei măsuri (noul sistem de TVA introdus de la 1 ianuarie 2013 - n.a.). Deconturile de TVA au ca termen de depunere 25 februarie. Săptămâna viitoare vom avea date despre cea mai mare parte a efectelor asupra bugetului şi vom trage concluzii privind eventuale corectări ale acestui sistem", a spus Manolescu.
El a menţionat că mass-media a relatat despre cazul unor mari companii care au renunţat să mai lucreze cu companii mici, pentru a nu avea probleme de cashflow din cauza noului sistem de TVA.
Potrivit oficialului MFP, o modificare a sistemului de plată a TVA ar fi cel mai bine de aplicat la începutul unui nou trimestru.
Ministerul Finanţelor Publice analizează mai multe variante de modificare a sistemului de plată a TVA la încasarea facturii, introdus din ianuarie 2013, după semnalele primite de la mediul de afaceri şi consultanţii fiscali privind problemele cu care se confruntă firmele în aplicarea noilor reglementări, a declarat recent secretarul de stat în MFP Dan Manolescu.
El a precizat că sunt în analiză două variante de lucru - sistemul de TVA la încasare să fie opţional nu obligatoriu sau să fie extins termenul de 90 zile la care TVA devine exigibilă, chiar dacă factura nu a fost încasată. De asemenea, MFP analizează şi o combinaţie între cele două variante.
"Deocamdată există doar în analiză eventuale corecţii care ar trebui aduse în legislaţie, corelate cu modul în care funcţionează sistemul de TVA la încasare. Semnalele din mass-media sunt că acest TVA la încasare creează probleme