La editura RAO a apărut romanul „Soţia Tigrului” de Téa Obreht, o dramă emoţionantă plasată pe fundalul zbuciumat al Balcanilor. Este un roman care se citeşte dintr-o suflare, dar cu toate astea plin de înţelesuri.
Elaborând o genială ţesătură plăsmuită din legende de familie, suferinţă şi iubire, Téa Obreht – desemnată de revista The New Yorker cea mai tânără dintre cei mai buni douăzeci de scriitori americani de până în patruzeci de ani – a construit un roman nemuritor, impunându-se drept unul dintre cei mai vibranţi şi originali autori ai generaţiei sale.
Cartea este câştigătoare a Premiului Orange pentru ficţiune în 2011, New York Times Bestseller şi finalistă National Book Award 2011.
Într-o ţară din Balcani care se reface după ani de conflicte, Natalia, o doctoriţă tânără, soseşte într-o misiune de binefacere la un orfelinat de pe ţărmul mării, un loc înconjurat de superstiţii şi secrete din trecut. Dar Natalia se mai luptă şi cu un dureros secret personal: împrejurările inexplicabile ale morţii recente a îndrăgitului ei bunic. Astfel, „Soţia Tigrului” tratează reacţia oamenilor în faţa morţii şi răspunsurile pe care aceştia le caută, făcând apel fie la realitate, fie adesea la imaginar, pentru a face faţă pierderii unei fiinţe dragi.
Téa Obreht îmbină în mod fascinant o serie de poveşti enigmatice în stilul realismului magic consacrat de îndrăgitul povestitor Gabriel Garcia Marquez; fiecare întâmplare este legată direct de destinul bunicului Nataliei – povestea omului fără de moarte, a lui Darisa Ursul şi a soţiei tigrului. Dar cea mai neobişnuită poveste dintre toate este cea pe care bunicul nu i-a spus-o, cea pe care Natalia trebuie să o descopere singură. În cele din urmă, va găsi în aceste istorisiri intense şi luminoase răspunsul pe care-l caută.
„Un spectaculos roman de debut … Téa Obreht ţese o poveste plină de minuni şi ma