Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este nemulţumită de faptul că a fost obligată să preia cheltuielile Unităţii de Primire Urgenţe (energie electrică, apă, pază). Pentru că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă, unitatea sanitară trebuie să se conformeze şi să plătească acum în jur de 120.000 lei lunar.
„Cheltuiala impusă de Ministerul Sănătăţii reprezintă 20% din banii pe care-i cheltuim noi în mod curent pentru medicamente şi materiale sanitare“, a declarat managerul SCJU, Dan Căpăţână. În urma unei analize efectuate recent, s-a constatat că preluarea cheltuielilor de la UPU îi afectează foarte mult.
„Mi se pare anormal să transferi costuri către o altă entitate, respectiv de la Ministerul Sănătăţii la spitale care au încheiat un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi lucrează la limita de avarie fără a purta nişte discuţii în prealabil, fără a avea un impact financiar şi fără a face o analiză riguroasă a ceea ce înseamnă în cadrul viitorului contract aceste cheltuieli“, a arătat managerul.
Pentru că nu sunt bani, directorul spitalului a decis să reorganizeze activitatea de pază. Reamintim că până acum aceasta era plătită de UPU şi MS. Ca urmare, un post va fi desfiinţat, pentru că nu mai poate fi suportat financiar de spital. „Eu nu contest decizia celor din minister, dar măcar ar fi trebuit să ne consulte şi pe noi, să stăm de vorbă… De ce ni se refuză dialogul? Ordonator de credite este Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), care trebuie primul întrebat, dar şi noi, care avem contract cu Casa.Bun, se realizează economii la nivelul UPU, dar ce se face cu aceşti bani? Să ne spună şi nouă, sunt folosiţi să cumpere incubatoare sau alte lucruri?“, şi-a manifestat dr. Căpăţână indignarea.
Altfel spus, toate aceste servicii au fost preluate de luna trecută „din zbor“ şi reprezintă aproximati