Potrivit situaţiei centralizate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj, doar 21 de cadre didactice din judeţ sunt înregistrate, în acest moment, ca meditatori şi plătesc impozite către stat în această calitate.
Potrivit legislaţiei în vigoare, orice activitate generatoare de venit trebuie raportată la Finanţe, pentru ca instituţia fiscală să calculeze apoi cât trebuie dat la stat din acel venit. Meditaţiile date de profesori nu fac excepţie, însă puţini sunt aceia care se... obosesc să se înregistreze ca meditatori şi să plătească, în consecinţă, impozit.
Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj, din totalul de aproximativ 3.500 de dascăli încadraţi în prezent în sistemul de învăţământ preuniversitar, doar 21 oferă meditaţii. Cel puţin atâţia apar în evidenţele DGFP înregistraţi ca meditatori. Potrivit celor de la Finanţe, meditatorii plătesc dări către stat în funcţie de o normă de venit stabilită anual. Astfel, pentru 2013, norma de venit stabilită pentru serviciile executate de meditatori este, în municipiul Zalău, de 12.000 lei, în celelalte trei oraşe din judeţ 11.000 de lei, iar în comune - 9.000 de lei. Teoretic, fiecare meditator trebuie să plătească, anual, 16 la sută din norma de venit, respectiv 1.920 de lei pentru cei din Zalău, 1.760 de lei pentru cei din Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu, şi 1.440 de lei în cazul celor din mediul rural. Practic însă, normele anuale de venit se reduc în funcţie de mai multe condiţii, astfel că sumele care trebuie plătite se înjumătăţesc în majoritatea cazurilor. Astfel, norma de venit se reduce cu 40 la sută în cazul în care contribuabilii au calitatea de salariat şi îşi desfăşoară activitatea în afara programului de lucru. Dacă meditatorul este femeie şi are peste 60 de ani ori este bărbat şi are peste 65 de ani, norma este redu