Finanţarea rămâne la nivelul de anul trecut, cu mici modificări în funcţie de gradul profesional, în timp ce elementele de reformă în sectorul medicinei primare vor prinde viaţă, din lipsă de bani, de-abia de anul viitor.
Noul contract-cadru în baza căruia va fi finanţată şi activitatea medicilor de familie, care trebuie dat gata, cu tot cu norme, până la 1 aprilie (termenul de 1 martie a fost modificat prin hotărâre de guvern în urmă cu trei zile), nu aduce modificări majore faţă de situaţia existentă, deşi s-au purtat discuţii şi s-a lucrat, multă vreme, pe proiecte propuse de o parte şi de alta. Banii nu vor fi substanţial mai mulţi pentru medicina primară, creşterea de nici 10% regăsindu-se doar în bugetul centrelor de permanenţă, după cum a declarat medicul Viorel Rădulescu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie (SMF) Olt. Aşteptările mari ale medicilor vor primi răspuns de anul viitor, când se speră la un buget mai mare.
„Ne-am întâlnit două săptămâni degeaba. Practic nu se modifică nimic. Fondul nu este cu 10% mai mare. Banii care totuşi s-au dat în plus merg la centrele de permanenţă. Singura modificare vizează plata la servicii, în funcţie de gradul profesional. Marile modificări vin la anu’, când ministrul a promis că va fi înregistrată o creştere de tarif, tot la anu’ va fi reluat programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. Pentru acest an s-au găsit ceva bani doar pentru programul de cancer de col uterin, deocamdată pentru ianuarie şi februarie, nu se ştie ce va fi în continuare”, a spus Rădulescu.
Tot 2013 este anul în care va debuta un „progrămel”, cum l-a numit şeful medicilor de familie din judeţ, care se speră să ia amploare în anii următori, cu o finanţare superioară. Este vorba de creşterea calităţii serviciilor în medicina primară, prin educaţie pentru gravide, sprijinirea mamelor pentru a-şi alăpta