Listele de asteptare la internarea bolnavilor in Spitalul Judetean, atunci cand acestia nu vin cu o urgenta medicala, au devenit ceva normal. Se sta pe astfel de liste cu saptamanile daca sectia este aglomerata, insa perioada de asteptare poate fi scurtata daca pacientul scoate bani sa-si plateasca zilele de spitalizare.
Se considera „internare la cerere”, spun sefii spitalului, care au stabilit tarif pe zi, diferit de la o sectie la alta, pentru cei care au nevoie de asistenta medicala si nu vor sa-si astepte randul pe liste. O astfel de procedura este mai veche la Spitalul de Recuperare „Sf. Gheorghe”, dar la Spitalul Judetean hotararea a fost luata in urma cu cateva luni, in toamna anului trecut. Plata zilei de spitalizare nu ii aduce niciun alt avantaj bolnavului, decat ca a scapat de lista de asteptare.
„Este o lista cu tarife, propunerile au venit de la sefii de sectii, dar nu prea scoatem bani pentru spital din aceasta hotarare. La noi, ca suntem spital de urgenta, vin in fiecare zi cazuri grave care trebuie internate. Acum ai un pat liber, il anunti pe bolnav sa vina la internare, iar peste noapte iti vine in sectie o urgenta medicala si iti trebuie acel pat. Este mai greu sa faci planificari, mai ales in perioadele anului cand adresabilitatea este mai mare. Si de cand spitalul este in reabilitare, nu ne mai ajung paturile de cate urgente avem in unele sectii”, a declarat Gheorghe Damian, managerul Spitalului Judetean de Urgenta „Mavromati”.
Tarife stabilite de sefii de sectie pentru internarea la cerere
Desi managerul spitalului sustine ca este mai greu sa planifici internarile in unitatea pe care o conduce, totusi listele de asteptare exista si pacientilor inscrisi pe acestea li se face loc din cand in cand pentru internare. Unii ajung in spital mai repede decat altii inscrisi inaintea lor, pentru ca sunt dispusi sa plateasca