Anual, în fiecare comună se înregistrează furturi din vilele sătenilor care lucrează în străinătate.
Case ridicate din banii munciți în străinătate au răsărit în fiecare comună din jurul Romanului. Mărimea și aspectul vilelor vorbesc despre ambiția și banii fiecărui localnic. Unii revin anual, în vară, să mai pună câteva cărămizi la casă sau să-i facă sfințirea, alții amână câțiva ani întoarcerea în sat, pentru a economisi bani. Toată averea celor plecați se află în grija altora. Părinți, rude sau vecini devin, temporar, “administratorii” acestor vile. Chiar dacă locuințele sunt păzite, hoții dau târcoale acestora, la adăpostul nopții, mai ales când știu că proprietarul se află la mii de kilometri depărtare.
Dacă paznicii acestor vile sunt vecinii, atunci există și un avantaj, dincolo de cel material. “De regulă, localnicii plecați la muncă în străinătate își lasă casele în grija rudelor de gradul I și II. Mă refer la cei care și-au ridicat vila în curtea părintească sau în imediata apropiere a acesteia. În majoritatea cazurilor, cei mai în măsură să aibă grijă de case sunt vecinii de alături sau cei de peste drum. Ei sunt cei care au în responsabilitate casa și bunurile pe care le dețin cei plecați”, spune Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.
Vile ridicate la roșu sau în diverse stadii de execuție sunt și în satul Gâdinți. “S-au ridicat multe vile frumoase în comuna noastră. În ultimii ani, persoane din Roman, Cordun și Cotu Vameș au venit să-și ridice case la Gâdinți. Cea mai mare vilă seamănă cu clădirea Direcției Agricole de la Piatra Neamț. Este impresionantă. 15 vile din comună nu sunt locuite și există pericolul să fie călcate de hoți”, spune Vasile Băbuță, primarul comunei Gâdinți.
Oamenii de încredere – părinți, rude sau vecini – și câinele din curtea noilor proprietari nu sunt obstacole de netrecut în fața hoților. “Î