Rusia este pregătită pentru co cooperare pe picior de egalitate cu partenerii săi occidentali, dar are nevoie de garanţii de securitate din partea Statelor Unite în ceea ce priveşte scutul american antirachetă din Europa, militând în acelaşi timp pentru soluţionarea conflictului transnistrean prin determinarea unui statut special pentru Transnistria, dar care să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova, potrivit noului concept de politică externă a Moscovei, scrie site-ul Russia Today.
Deşi noul concept aprobat de preşedintele Vladimir Putin pe 12 februarie este mai puţin dur decât anticipau unii experţi, el trasează linii clare privind modul în care Rusia îşi va construi relaţia cu restul comunităţii internaţionale.
De exemplu, în ceea ce priveşte relaţia cu NATO, pe care mulţi dintre ruşi o consideră o alianţă care ar fi trebuit să fie aruncată la groapa gunoiului a istoriei alături de Pactul de la Varşovia, Rusia va coopera cu blocul militar în baza legislaţiei internaţionale.
"Rusia îşi va clădi relaţia cu NATO direct proporţional cu disponibilitatea Alianţei pentru un parteneriat pe picior de egalitate şi a respectării stricte a principiilor şi normelor legislaţiei internaţionale" se arată în nou concept.
Textul mai atrage atenţia partenerilor occidentali ai Rusiei asupra obligaţiei asumate la Consiliul Rusia-NATO că "nu pot asigura securitatea unei părţi în dauna securităţii celeilalte".
Eforturile comune de asigurare a păcii, securităţii şi stabilităţii în spaţiul euro-atlantic trebuie să se bazeze pe principile încrederii mutuale, a transparenţei şi a predictibilităţii.
Noul concept mai face apel la "unificarea strategică a obiectivelor" alături de toate ţările din spaţiul euro-atlantic, inclusiv din NATO, pentru o mai bună protecţie împotriva ameninţărilor comune, precum teroris