Românii au mâncat la restaurante şi restaurante de tip fast-food carne de cal din Bucureşti, crezând că au consumat de fapt carne de vită.
O mare parte din cele aproximativ 100 de kilograme de carne de cal descoperite miercuri de inspectorii Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) la un depozit frigorific din Ilfov etichetate ca fiind "vrăbioară de vită" a ajuns în şapte restaurante şi restaurante de tip fast-food din România.
"Problema este să nu fie carne de la cai tăiaţi în alte unităţi decât abatoarele autorizate pentru cabaline. Şi se pare că această carne nu a provenit de la o unitate autorizată", a declarat Mihai Ţurcanu, preşedinte ANSVSA, cu rang de secretar de stat în Guverni. În România există 35 de unităţi autorizate de ANSVSA pentru cabaline.
Ţurcanu a spus că "nu erau cantităţi mari pe fiecare restaurant, erau undeva la 3-4 kilograme".
Ministrul Agriculturii: "Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli!"
Ministrul Agriculturii a declarat miercuri seara, în legătură cu carnea de cal etichetată drept carne de vită găsită într-un depozit din Ilfov, că este imposibil să nu fie depistate neregulile, precizând că angajamentul faţă de consumator este: "Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli!"
"Controalele noastre îşi arată eficienţa. Este imposibil să nu depistăm neregulile acolo unde acestea există. Din păcate, mai sunt şi persoane iresponsabile care nu înţeleg că acolo unde depistăm fraude, închidem unitatea. Angajamentul nostru faţă de consumatorul din ţară şi din afara ei e foarte clar: Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli!", a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
De unde provine carnea de cal
Inspectorii Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au găsit miercuri, într-un depozit din Ilfov, pachete de carne de