Fără tratament potrivit, speranţa de viaţă a pacienţilor scade cu 7 până la 10 ani
Pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă pot aştepta intrarea pe tratamente între 1 şi 18 luni, timp în care boala lor evoluează, avertizează conf. dr. Cristina Panea, şefa Departamentului neurologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias. “Pe lista noastră de aşteptare sunt 20 de pacienţi şi nu am speranţa că în acest an toţi vor urma tratament. Iar în îngrijire avem 150 de pacienţi cu scleroză multiplă din Bucureşti, judeţele limitrofe şi judeţul Constanţa”, spune conf. dr. Panea.
În România, numărul persoanelor care suferă de scleroză multiplă este estimat la aproximativ 8.000, dintre care aproape jumătate sunt trataţi. Scleroza multiplă este o boală cronică, nevindecabilă a sistemului nervos central, ale cărei cauze nu sunt complet cunoscute şi pentru care nu există un tratament curativ.
Tratamentul are două componente - cel al atacului, când sunt manifestări neurologice cum ar fi tulburări de echilibru, de vedere, care durează între două zile şi maxim două luni, iar acest tratament se face oriunde în ţară. A doua componentă a tratamentului (imunomodeltor) este de fond şi contribuie la rărirea atacului şi a intesnităţii formelor de manifestare, fiind asigurat prin programul naţional. La ora actuală, speranţele bolnavilor se îndreaptă spre două noi molecule aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului : un produs cu administrare orală, comparativ cu tratamentele obişnuite injectabile, şi un al doilea produs destinat ameliorării simptomelor.
"Scleroza multiplă este o afecţiune invalidantă. Boala debutează cu simptome precum vedere înceţoşată, parestezii ale membrelor inferioare sau tulburări senzoriale, iar treptat degenerează. Starea pacientului se înrăutăţeşte, acesta îşi pierde acuitatea vizuală, coordonarea, mobilitatea şi poate aju