Regimul fiscal trebuie să avatajeze atât statul, cât şi OMV Petrom, iar 2013 va fi un "an al dialogului" cu autorităţile pe această temă, a declarat joi directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.
"Va fi un an al dialogului cu autorităţile. Cadrul de reglementare fiscal trebuie să fie win-win situation. (...) Ne dorim ca rezultatul să fie optim pentru ambele interese", a spus Gheorghe.
Ea a adăugat că dacă texele sunt prea mari urmarea va fi scăderea investiţiilor.
În raportul de prezentare a rezultatelor de anul trecut, Pentrom notează că nu se aşteaptă pentru anul în curs la un impact financiar substanţial din liberalizarea preţurilor la gaze şi implementarea noilor măsuri fiscale.
Premierul Victor Ponta a declarat recent că Guvernul intenţionează să majoreze nivelul redevenţelor percepute producătorilor de petrol şi gaze mai devreme de anul 2015.
"Este intenţia noastră nu doar de a creşte redevenţele, lucru care este posibil din 2014, dar inclusiv dacă găsim o soluţie ca această creştere să se aplice mai repede decât era prevăzut în contractul de privatizare (al Petrom - n.r.), dar asta trebuie negociat. Trebuie să vedem, din punctul de vedere al veniturilor bugetare, care este soluţia începând cu 2014 şi cum facem pe de-o parte să încurajăm în continuare investiţiile în energie, nu doar ale OMV, ci ale tuturor celorlalte companii, şi pe de altă parte să avem şi încasări bugetare pentru a susţine programele economice, sociale şi de investiţii", a afirmat Ponta la finele lunii ianuarie.
Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redevenţelor au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de priv