Pentru ţările din Balcani, aderarea la UE este o prioritate a politici externe, iar Rusia nu se opune integrării, mai ales fiindcă îi serveşte intereselor pentru piaţa comună europeană. De Ioana Petrescu
E clar că pentru toate ţările din Balcani, aderarea la UE este una dintre priorităţile politicii externe. Dacă rămân în afara Uniunii, pacea fragilă va fi din nou pusă la încercare - şi, important şi pentru cei deja in UE, va ameninţa restul Europei. Integrarea regiunii ar aduce securitate şi prosperitate şi ar putea fi baza unor viitoare porcese constructive. Rusia nu se opune integrării – după cum afirmă un raport al Consiliului de Afaceri Internaţionale al Rusiei (http://russiancouncil.ru/en/inner/?id_4=139) – mai ales că asta i-ar aduce noi pârghii în interiorul pieţei comune europene. Conducta South Stream este un proiect esenţial ce asigură legătura cu state precum Austria, Grecia şi Italia, iar traseul ei trece prin statele balcanice. Dintre statele balcanice, Serbia doreşte să întărească relaţiile de cooperare şi consideră că această politică nu o afectează pe cea de integrare europeană.
Conform raportului: „De asemenea, statul rus este interesat şi de problemele de securitate mondială. Moscova sesizează nevoia co-existenţei paşnice a statelor cu populaţii diferite din punct de vedere etnic şi religios.”
Opinia oficială este că, în loc să concureze, Bruxelles şi Moscova ar trebui să dezvolte politici de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale şi să lanseze proiecte la care să participe şi statele balcanice. Astfel, din punct de vedere economic şi social, aderarea acestor state la structurile uniunii facilitează promovarea intereselor Rusiei în spaţiul eurpean.
Cu toate acestea, relaţiile Moscova – Bruxelles sunt din nou în impas de la revenirea lui Putin în poziţia de preşedinte al Rusiei. Vor mai exista şi pe viitor aceleaşi bune