de Ioan VIDRIGHIN
vidrighinioan@tribuna.ro
21 februarie 2013 22:28
0 vizualizari
A-A+
Aşa cum am relatat anterior, producătorii agricoli sibieni, dar şi din alte judeţe, vor avea prioritate în pieţe, la tarabe. Justificarea priorităţii este argumentată, în opinia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, de faptul că producătorii agricoli sunt incluşi din acest an într-un sistem de impozitare. Sumele estimate că se vor încasa la buget prin introducerea noului sistem de impozitare din agricultură vor fi de 580 milioane lei, faţă de doar 200 milioane lei încasate în 2012.
Daniel Constantin a declarat că noua modalitate de impozitare nu include fermele de subzistenţă şi cele de autoconsum.
Cum se stabileşte venitul agricol
Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de c[tre organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual agricol, stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Normele de venit au fost stabilite pe unitatea de suprafaţă (hectar), pe cap de animal sau număr de familii de albine.
Fermierii persoane fizice vor avea obligaţia de a depune anual o declaraţie la organul fiscal competent până la data de 25 mai inclusiv, pentru anul fiscal în curs. Plata impozitului anual, stabilit conform deciziei de impunere, se face în două rate egale: 50% din impozit până la data de 25 septembrie, inclusiv şi 50% până la 25 noiembrie inclusiv.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la întâlnirea cu partenerii sociali că veniturile agricole reprezintă veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, din: cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole etc., creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.