Potrivit postului de televiziune, abatatorul tatălui preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu şi al preşedintelui ANSVSA, Mihai Ţurcanu ar fi implicat într-un nou scandal naţional cu carne de cal.
De această dată, este vorba despre un lot de 100 de kilograme de carne, care a fost depistată ca fiind de cal deşi eticheta era cu carne de vită. Lotul de carne a fost găsit la un comerciant din Ilfov. Potrivit postului o parte din această cantitate ar proveni de la ferma lui Florea Ţurcanu, tatăl lui Florin Ţurcanu, preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani şi al lui Mihai Ţurcanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Cei doi neagă însă acest lucru şi spun că, prin implicarea numelui abatorului familiei Ţurcanu nu se doreşte decât discreditarea firmei. Totuşi, preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu a spus că va dispune o serie de controale iar cei găsiţi vinovaţi vor fi aspru pedepsiţi.
Este vorba de un fals grosolan. Probabil am deranjat pe mulţi prin acţiunile de control pe care le-am desfăşurat şi încearcă să mă atace ca să renunţ. Nu o voi face. Problema este în cercetare. Am sesizat şi organele de poliţie, a declarat pentru Agerpres, preşedinte ANSVSA, Mihai Ţurcanu.
Carnea de cal a plecat corect din unitate. Noi am verificat toate unităţile şi nu am găsit nereguli, dar după ce iese pe poarta unităţii, comerciantul poate face ce vrea. Am luat toate măsurile şi vom continua controalele, împreună cu ANSVSA, inclusiv la agenţii economici, a spus, pentru Agerpres, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriuclturii.
Singurul abator autorizat pentru sacrificarea cailor, din judeţul Botoşani, este Doly Com din comuna Roma.
Se pare că, vina ar aparţine unei alte firme intermediare din Alba Iulia care ar fi schimbat etichetele.