Premierul Victor Ponta se află în Franţa, în cea mai importantă vizită externă de la preluarea mandatului, în urmă cu 10 luni.
Premierul se va întâlni astăzi la Paris cu preşedintele Franţei Francois Hollande şi cu şeful guvernului Jean-Marc Ayrault, dar după cum anunţă Palatul Victoria, va avea întâlniri şi cu reprezentanţii a 16 dintre cele mai importante companii franceze - comunicatul Guvernului nu le numeşte şi nici nu a anunţat de ce oameni de afaceri şi companii va fi însoţit Victor Ponta.
Oficial, interesul acestei vizite este unul economic, dacă este să urmărim ordinea temelor anunţate de guvernul de la Bucureşti: relansarea Parteneriatului strategic dintre Franţa şi România; întărirea relaţiilor economice; creşterea numărului de investitori francezi şi a volumului de investiţii franceze în România (în special în domeniile energetic, agricultură şi infrastructură) şi abia apoi tematica aderării României la Spaţiul Schengen sau romii din Franţa.
"Guvernul României şi Guvernul Repu blicii Franţa împărtăşesc aceeaşi viziune privind modelul economic şi social care trebuie urmat pentru dezvoltarea celor două ţări, dar şi a Uniunii Europene per ansamblu. So lidaritatea, crearea de locuri de muncă şi creşterea economică prin investiţii sunt principii împărtăşite de cele două guverne, iar ele vor constitui un fond oportun pentru discuţiile care vor avea loc între oficialii francezi şi cei români", anunţă guvernul de la Bucureşti.
Cu un stoc al investiţiilor în România de 5 mld. euro, Franţa se află pe locul al patrulea în topul investitorilor străini. Este a treia destinaţie pentru exporturile noastre (al cincilea partener la importuri). De când exporturile Automobile Dacia (companie a francezilor de la Renault) au explodat, balanţa comercială a Bucureştiului a devenit excedentară în relaţia cu Parisul.
O ţară foarte importantă,