*Casa Județeană de Pensii Tulcea este instituţia de instrumentare a cererilor pentru stabilirea drepturilor de pensie ale lucrătorilor migranţi
Până la această dată s-au transmis în străinătate 43 formulare de confirmare a perioadelor de asigurare realizate în România (în Germania – șapte, în Grecia – două, Italia – 12, Spania – 21, Ungaria – unul).Dosare întârziate
După cum spune directorul Casei Județene de Pensii Tulcea, Mihaela Stănciulescu, unele dosare sunt rezolvate cu întârziere din cauza corespondenţei care se poartă cu instituţiile din străinătate. În plus, instituţiile similare din străinătate transmit carnetele de muncă neatestate sau nu le trimit deloc, comunicând că ar fi la anumite unităţi din judeţul Tulcea. „De la instituţiile din Grecia primim confirmări de vechime cu mare întârziere“, mai spune directorul CJP.
Permanent se studiază şi se analizează toate precizările referitoare la regulamentele comunitare şi la acordurile încheiate, astfel încat solicitările primite au fost soluţionate in conformitate cu acestea. „Se aplică principiul favorizării liberei circulaţii a persoanei, al menţinerii drepturilor în curs de dobândire (totalizarea perioadelor de asigurare), al menţinerii drepturilor dobândite (exportul prestaţiilor) – transferabilitatea, al acordării coordonate a prestaţiilor, al acordării bunelor oficii“, spune Mihaela Stănciulescu, director al Casei Județene de Pensii Tulcea.
Cele mai multe dosare, în Italia
În baza regulamentelor comunitare au fost instrumentate 59 dosare (19 depuse în România şi 40 dosare transmise de la instituţii din străinătate).
Toate cele 59 de dosare de pensie comunitară sunt complete. Este vorba de cinci dosare pentru Germania, șase pentru Grecia, 30 pentru Italia, 14 pentru Spania, unul pentru Portugalia, unul pentru Norvegia, două pentru Ungaria.
Pensionari tulceni, î