Aproximativ 400 de bărbaţi din Negrileşti plătesc o contribuţie anuală de 120 lei fiecare din care sunt plătite salariile a doi paznici de noapte care să patruleze în comună şi să asigure paza proprietăţilor. Este vorba despre bărbaţii care, potrivit legii, ar trebui să asigure prin rotaţie acest serviciu, dar mulţi dintre ei sunt plecaţi din ţară.
Primarul comunei, Ion Văsuianu, spune că angajările în sistemul bugetar sunt blocate, iar patru persoane care lucrează în serviciile publice sunt plătite fie din contribuţiile cetăţenilor, fie din veniturile realizate la bugetul local. Este vorba despre doi paznici de noapte şi de câte o persoană la sistemul de alimentare cu apă şi la păşune. „În 2011, Prefectura ne-a dat în judecată însă am câştigat în instanţă pentru că posturile nu sunt bugetate de la stat. Deşi noi avem 17 posturi avem doar 10 plătite de la bugetul de stat şi ne încadrăm în plafon“, a afirmat primarul Văsuianu.
Edilul a explicat că pentru a fi asigurată paza în comună, legea prevede ca oamenii să facă acest serviciu prin rotaţie. Însă paza nu poate fi asigurată decât de către oameni şcolarizaţi în acest sens, lucru imposibil de realizat la Negrileşti. Aici sunt în evidenţe aproximativ 400 de bărbaţi care, teoretic, ar trebui să asigure paza prin rotaţie, dar majoritatea acestora sunt plecaţi din localitate la muncă în străinătate şi ar trebui să plătească o amendă de cinci sute de lei pentru că nu au asigurat paza atunci când le-ar veni rândul. „S-a ajuns la această soluţie de a plăti o contribuţie de 120 lei anual. Noi am şcolarizat două persoane care întrunesc toate condiţiile legale pentru a asigura paza“, a afirmat primarul Văsuianu.
Blocarea posturilor din administraţia locală a fost discutată, ieri, la Prefectură. La întâlnire au fost prezenţi primarii din Negrileşti, Ţifeşti, reprezentantul Direcţiei Generale a Finanţelor