Sindicaliştii din combinatul de la Câmpia Turzii aşteaptă să se întâlnească cu noii proprietari. Între timp, au retrimis la parchet o adresă în care cer să fie anchetată privatizarea combinatului. Analiştii economici spun că actuala vânzare a activelor pe care ruşii le deţin în România pe suma de 230 de lei reprezintă o fugă de răspundere.
Conducerea SRL-ului din Bucureşti care a achiziţionat activele Mechel din România urmează să ajungă la Câmpia Turzii mâine sau luni. Sindicaliştii aşteaptă cu nerăbdare să audă planurile noilor patroni.
"Dacă acceptă tot ce înseamnă contractul colectiv de muncă, dacă acceptă să preia datoriile, obligaţiile către salariţii disponibilizaţi şi faţă de cei care sunt. deocamdată nu pot spune nimic concret. Aşteptăm discuţia cu ei", a precizat Ioan Pascu, liderul sindicatului de la Mechel Câmpia-Turzii.
Sindicaliştii cer parchetului să răspundă la plângerea depusă în toamna trecută cu privire la nerespectarea clauzelor din contractul de privatizare a combinatului, semnat în 2003.
"Astazi intocmim o adresa de revenire la cererea din 8.10.2012 adresata DNA bucuresti, o plangere penala", a adăugat Pascu.
Analiştii economici spun că Mechel a vândut cele patru combinate la preţul derizoriu de 230 de lei pentru a scăpa de datorii.
"Datoriile foarte mari pe care le-au acumulat cele patru combinate plus împrumuturile de la bănci care depăşesc 600-700 milioane de euro sunt motiv temeinic ca cei care au în proprietate aceste fabrici să găsească o soluţie de fugă de răspundere", a menţionat Iosif Pop, analist economic.
Noii proprietari ar putea avea de câştigat din vânzarea pe bucăţi a activelor.
"In aceste combinate pe langa datorii sunt si active . ... cladiri.. terenuri.. utilaje care pot fi folosite in alta parte", a adăugat Pop.
În combinatul de la Câmpia Turzii mai lucrează circa 240 de oamen