Intervenţie medicală în premieră pe plan regional, în cadrul Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş. Este vorba despre implantarea a două sfinctere urinare artificiale la doi pacienţi cu incontinenţă urinară, adică cu pirderea necontrolată a urinei.
Pacienţii care au fost operaţi astăzi în Clinica de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş sunt din Cluj şi Constanţa şi au 67, respectiv 80 de ani.
Intervenţia, care durează aproximativ o oră, nu este o operaţie deosebit de complicată, dar este foarte delicată, şi constă în introducerea unui dispozitiv numit sfincter urinar artificial în interiorul corpului pentru a oferi un control urinar pacientului. Acesta funcţionează ca un sfincter sănătos, menţinând uretra închisă până când pacientul doreşte să urineze.
Sfincterul urinar artificial este un dispozitiv alcătuit dintr-o pompă (implantată în scrot), o manşetă gonflabilă (în jurul uretrei) şi un rezervor ca un balon (implantat in abdomen). Urinarea este controlată prin strângerea şi eliberarea pompei.
“Până în acest moment, luând în calcul şi cele două sfinctere implantate azi, în România au fost implantate 10 astfel de dispozitive. Este un număr mic, dar trebuie să ţinem cont de faptul că preţul dispozitivului este foarte mare, deşi boala este una invalidantă. Persoanele care suferă de incontinenţă urinară nu mai reuşesc să menţină contactul cu societatea”, a declarat Dr. Călin Chibelean, cel care a realizat intervenţia. Medicul a precizat că “având în vedere realizarea premierei medicale de astăzi, pe viitor Târgu Mureş va deveni cel mai pregătit centru în ceea ce înseamnă incontinenţa urinară”, a declarat Dr. Călin Chibelean.
Incontinenţa urinară la bărbaţi este, de obicei, cauzată de o afecţiune la nivelul sfincterului, muşchi circular care controlează fluxul de urină din vezica urinară. Atunci când este af