Raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind libertatea mass-media adoptat în Comisia LIBE a Parlamentului European include şi un articol prin care se solicită statelor UE legislaţie care să prevină infiltrarea în redacţii a agenţilor de informaţii acoperiţi.
Articolul a fost introdus în raportul adoptat joi de Comisia Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri interne (LIBE) sub forma unui amendament susţinut de către eurodeputatul PSD Ion Enciu, la propunerea ActiveWatch din România, informează Mediafax.
Articolul solicită statelor membre "să adopte legislaţie cu privire la prevenirea infiltrării redacţiilor de ştiri prin intermediul unor agenţi de informaţii, dat fiind faptul că aceste practici pun în mare pericol libertatea de exprimare, având în vedere că acestea permit supravegherea redacţiilor de ştiri, generează un climat de neîncredere, împiedică strângerea de informaţii, ameninţă confidenţialitatea surselor şi, în cele din urmă, încearcă să informeze eronat şi să manipuleze publicul, precum şi să discrediteze credibilitatea mass-media", potrivit unui comunicat al eurodeputatului PNL Renate Weber.
Weber menţionează că amendamentul a fost aprobat de membrii Comisiei LIBE, în pofida opoziţiei parlamentarilor din grupul politic al Partidului Popular European, al cărui raportor din umbră pentru acest dosar este liderul grupului PDL din PE, Marian-Jean Marinescu, care a şi dat indicaţia de vot împotrivă.
Marian-Jean Marinescu a explicat că "este absolut de acord" că nu trebuie susţinută infiltrarea în mass-media de către serviciile secrete a unor ofiţeri acoperiţi, însă i se pare "complet stupidă" solicitarea adresată ţărilor membre UE să emită legislaţie care să prevină acest lucru.
"Amendamentul cere legislaţie, adică să pui în legea serviciilor secrete că nu au voie să infiltreze ofiţeri sub acoperire în redacţii. Nu cred că se p