Cele mai recente date economice arată că Franţa, a doua economie ca mărime din Uniunea Europeană, se îndepărtează atât de mult de miezul sănătos al zonei euro încât analiştii se tem că nu va mai rămâne nimeni care să echilibreze forţa cu care Germania îşi impune politicile în Uniunea Europeană. Alţi economişti merg mai departe şi avertizează că, din cauza deficitului de competitivitate, Franţa va deveni "noua Grecie" a Europei.
Activitatea din sectorul privat de afaceri francez a scăzut din nou în februarie, dar cu cel mai accelerat ritm de după martie 2009, potrivit unui sondaj al companiei de servicii de informaţii financiare Markit.
Indicele compozit PMI care măsoară încrederea managerilor de achiziţii din industrie a scăzut de la 43,6 puncte în ianuarie la 42,7 puncte în februarie, sub pragul de 50 de puncte care face diferenţa între creştere şi contracţie. Indicele pentru sectorul serviciilor a scăzut cu cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, ceea ce sugerează că revenirea este departe.
În cazul Germaniei, cea mai mare economie europeană, indicele PMI a urcat de la 49,8 puncte la 50,1 puncte. Şi aici indicatorul privind activitatea din servicii a arătat contracţie, dar la un nivel care indică avans.
O prăpastie tot mai mare
"Datele arată o spărtură tot mai mare în zona euro. Decalajele dintre Franţa şi Germania s-au lărgit atât de mult anul acesta încât au ajuns la cele mai critice cote de după 1998, când Markit a publicat pentru prima dată acest sondaj", a afirmat Chris Williamson, analist la Markit. Economia Germaniei va creşte, probabil, în primul trimestru, pe când scăderea Franţei se va accentua, aducând a doua economie ca mărime a zonei euro mai aproape de periferie şi mai departe de miezul format acum numai din Germania, a menţionat el.
Presa franceză sugerează că executivul european, Comisia Europeană, îşi va înră