Occidentul consideră că Rusia regresează în materie de evoluție democratică.
De ce sint relatiile ruso-americane atit de tensionate? Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Analisti politici americani spun ca in ciuda faptului ca razboiul rece apartine trecutului si Uniunea Sovietica este acum istorie, multe dintre manifestarile Rusiei seamana cu cele din perioade pe care le credeam depasite: Moscova a interzis adoptiile americane, se opune prin veto rezolutiilor cu privire la Siria, sau nu raspunde la telefon, ca-n cazul recent al lui Sergei Lavrov.
Occidentul considera ca Rusia regreseaza in materie de evolutie democratica. Din aceasta perspectiva, odata cu venirea la putere a lui Vladimir Putin, in 2000 Rusia s-a imbarcat pe un parcurs care vizeaza la revenirea la metode si retorica sovietice.
Din perspectiva ruseasca insa, chiar si la nivelul opiniei publice, Occidentul este cel care s-a comportat inconsecvent cu idealurile enuntate odata cu prabusirea comunismului; atunci prefigura o noua ordine mondiala mai echitabila pentru ca imediat dupa aceea sa declare victorie si sa incerce sa izoleze Rusia, extinzind limitele teritoriale ale Aliantei Nord Atlantice.
Sergei Karaganov, presedinte de onoare al Consiliului pentru Politici Internationale si de Aparare declara pentru Christian Science Monitor, „Dumnezeu ne este martor ca am incercat”. El spune ca rusii se simt tradati de Occident si că acesta si-a pierdut magnetismul. „Putem conlucra in diverse chestiuni dar nu vom mai avea incredere ca-n acele zile post-sovietice” – a spus Karaganov, continuind „Avem interese diferite. In economie, geopolitica si cultura Rusia se afla in alta parte. Intelegem mai bine acum cine sintem”.
La recenta conferinta de securitate de la Munchen, ministrul de externe Lavrov a spus c