Isteria creată în jurul cărnii de cal e foc de paie! Cel puţin aşa reiese din declaraţiile specialiştilor în nutriţie, care susţin că acest aliment e unul dintre cele mai sănătoase. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, dacă animalele sunt sacrificate în abatoare controlate sanitar-veterinar, consumatorii nu au de ce să-şi facă probleme. Isteria creată în jurul cărnii de cal e foc de paie! Cel puţin aşa reiese din declaraţiile specialiştilor în nutriţie, care susţin că acest aliment e unul dintre cele mai sănătoase. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, dacă animalele sunt sacrificate în abatoare controlate sanitar-veterinar, consumatorii nu au de ce să-şi facă probleme.
Cei care au vândut carne de cal în loc de vită trebuie să răspundă în faţa legii pentru fraudă fiscală sau să fie amendaţi la OPC pentru fals. Totuşi, marea problemă în acest caz ar fi apărut dacă respectiva carne era contaminată. Altfel, după cum spun specialiştii în chimie alimentară, acest aliment este cât se poate de sănătos.
“E o carne cu valoare nutritivă foarte ridicată. Este aproape ca vânatul. Conţine 21% proteine şi sub 3% grăsime. Tocmai de aceea, are doar 110 kcal/100 g - adică, de circa trei ori mai puţin decât carnea de porc - şi doar 50 mg de colesterol/ 100 g, mai puţin decât carnea de pui sau decât cea de curcan”, ne-a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Potrivit specialistului, în mod neobişnuit, carnea de cal conţine acizi graşi esenţiali şi, pe lângă faptul că e foarte sănătoasă, are şi un gust foarte bun. “Carnea de cal matur seamănă mai mult cu vânatul şi, înainte de preparare, trebuie fezandată. Carnea de mânz însă nu are nevoie de o preparare specială. E bună oricum”, a mai precizat profesorul, adăugând că singurele probleme legate de acest tip de carne apar atunci când sacrificarea animalelor