Damian (APMGR): Românii trăiesc mai puţin pentru că nu au acces la servicii medicale, nu doar la medicamente noi
Peste jumătate din populaţia ţării, în special în mediul rural, nu are acces la niciun fel de servicii de sănătate
Românii trăiesc mai puţin decât restul europenilor pentru că, de fapt, ei nu au acces la servicii medicale în general, nu doar la medicamente noi, consideră Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Acesta a declarat, pentru Curierul Naţional, că aproximativ 60% dintre români nu au acces la niciun fel de servicii de sănătate, referindu-se la populaţia din mediul rural, unde nu există nici spitale, nici farmacii.
"Nu este vorba doar de accesul la medicamente inovative, ci de medicamente şi servicii medicale în general", ne-a explicat Dragoş Damian.
El a afirmat că dacă ar exista fondurile de aproximativ 500 milioane lei, de care este nevoie pentru actualizarea listelor de medicamente compensate şi gratuite, s-ar putea investi în modernizarea unor spitale regionale. "Cu aceşti bani s-ar putea face ceva care să crească accesul la servicii medicale", a spus preşedintele APMGR.
Moleculele noi, pe locul 4 - 5 în priorităţile sistemului
Dragoş Damian ne-a mai declarat că utilizând aceşti bani ar putea fi majorate salariile medicilor, astfel încât aceştia să nu mai plece din ţară. "Majorarea salariilor personalului medical, modernizarea spitalelor, precum şi creşterea accesibilităţii la serviciile medicale, în general, acestea sunt problemele reale ale sistemului. Moleculele noi sunt şi ele o prioritate, dar nu în primele 3, ci pe locul 4 - 5", a continuat acesta.
"Sistemul sanitar trebuie reformat, altfel în următorii ani nu vom avea unde să ne tratăm sau unde să lucrăm", a încheiat reprezentantul Asociaţiei Producătorilor de Me