E româncă de-ale noastre, preocupată de integrarea romilor. Și nu doar că-i interesată de soarta lor, dar visează la o societate tolerantă și egală. Oana Toiu, director executiv KCMC, ne-a vorbit despre importanța integrării comunității rome, viitorul lor în România și viitorul Muzeu al Romilor.
- De unde ideea de Muzeu al Romilor?
Oaia Toiu: De la meșteșug. Am avut și un proiect european pe zona asta, pentru a crea și a dezvolta afaceri sociale în comunitățile cu meșteșugari, dar vrem să arătăm publicului obiectele și cum se fac ele. În atelierele care se vor amplasa în cadrul muzeului din București vin meșteșugari care-i învață pe vizitatori cum se fac lingurile de lemn, inelele de argint etc. E greu să mai stea în picioare stereotipul că romii nu muncesc când tu vezi că ibricul are nevoie de aproximativ 2.000 de lovituri de ciocan. Și când încerci și vezi că nu iese, îți dai seama cât de greu e. Istoria trebuie cunoscută și acceptată. Dacă nici Biserica n-a recunoscut sclavia romilor. Și-s documente care atestă că un voievod a donat mănăstirii Tismana țigani ca sclavi.
- Cât a investit Primăria pentru muzeu?
Primăria n-a investit nimic, doar dă în cesiune terenul pe care se va așeza muzeul. Dar clădirea e finanțată din fonduri europene și contribuția noastră care-i de 5%. Tehnic, clădirea costă undeva la 400.000 de euro. N-am deschis încă muzeul, preconizăm să apară în mai, dar am adus la cunoștință pentru că-s numeroase ONG-uri implicate, Partida Romilor, Centrul Național de Cultură a Romilor și inclusiv Muzeul Satului. Dorim să-i implicăm pe toți cei care doresc în perioada asta de dinainte de lansare. Momentan am anunțat că muzeul va apărea în curând și cum gândim structura lui. O să fie complicat să reprezentăm totul, tradiții, obiceiuri, nașterea, nunta, înmormântarea… dacă mergem pe fir istoric ori pe firul vieții cu momente ritualic