Unul dintre cele mai constroversate procese din istorie a avut loc după 1885. Marele dramaturg Ion Luca Caragiale, cunoscut ca un mare cheltuitor şi mereu dator, a reuşit să pună mâna pe o avere impresionantă. Postum, figura sa a ajuns pe bancnota de 100 de lei.
Mătuşa lui Caragiale, Ecaterina Cardini (poreclită mumuloaia) era nepoata unui negustor din Şcheii Braşvului. S-a căsătorit cu un italina bogat zis Momolo.
„Acesta deţinea mari averi. Era stăpânul terenului ce se întindea în zona Universitaţii, unde a construit şi primul local de teatru din Bucureşti. La colţul Căii Mogoşoaiei (Calea Victoriei de astăzi), ţinea cofetărie şi restaurant, cu bucate apusene şi orientale. Specialităţile lui erau curcanul umplut, răciturile, baclavalele şi îngheţatele. La sugestia Mumuloaei, soţul acesteia a cumpărat şi un club în care se ţineau balurile mascate ale celor „suspuşi”, mai ales ale apărătorilor liniştei publice şi ale odraslelor celor bogaţi. La Berlin, şi-a cumpărat un mic hotel. Gurile rele din Şcheii Braşovului spuneau, nu fără temei, că îl folosea şi în alte scopuri decât în cel de a caza drumeţi. Noaptea, hotelul berlinez al Momuloaiei se transforma în bordel. Banii luaţi de la prostituate au fost puşi la păstrare, pentru zile negre“, se arată într-un documentar publicat de casasfatului.ro.
Rudele mai apropiate ale Mumuloaiei, dar şi soţul ei au murit până în 1959. Femeia a mai trăit 20 de ani timp în care a strâns averi mari, aproape 3 milioane de galbeni. Imediat după moartea femeii a început războiul pe avere. Au apărut fii şi fiice ilegitime, dar şi escroci care cereau o parte din avere. Până în 1908 au avut loc 15 procese. În cele din urmă, Caragiale, apărat de Barbu Ştefănescu Delaveancea a reuşit să obţină o şesime din marea avere. În 1905 a primit a moştenit şi averea surorii tatălui său şi s-a mutat la Berlin.
Caragiale a vrut să