Poliţiştii clujeni se pot antrena în cel mai performant simulator de trageri din ţară. Acesta a fost amenajat la Şcoala de Poliţie din Cluj în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, la care mai participă specialişti şi psihologi din Germania şi Ungaria.
Simulatorul foloseşte arme modificate pentru a putea fi utilizate ca arme laser. Poliţiştii au la dispoziţie mai multe scenarii care reproduc situaţii reale.
"Există nişte scenarii pe care noi le-am ales anterior acestei etape a proiectului. Aceste scenarii au diferite modalităţi de a se termina, deci nu există... Cursanţii văd începutul scenariului, însă sfârşitul poate să fie întotdeauna altul şi reproduc nişte situaţii care se pot întâlni şi în activitatea poliţistului", a menţionat Mihaela Haita, psiholog.
În acest fel, spun specialiştii, poliţiştii pot exersa folosirea armamentului din dotare, dar pot învăţa şi cum să acţioneze pe teren, în situaţii de stres.
"Ne ajută să îmbunătăţim nişte abilităţi, nu doar de mânuire, de utilizare a armamentului, dar şi abilităţi mentale: capacitatea de a lua decizii în situaţii stresante în care se impune utilizarea armamentului. De asemenea pot exersa capacităţile atenţionale", a adăugat Haita.
Poliţiştii care au testat simulatorul spun că acesta îi ajută să se pregătească pentru situţiile pe care le pot întîlni pe teren.
"În viaţa reală ne confruntăm în timpul jobului cu aşa ceva şi e normal să fim pregătiţi pentru orice. Asta se aplică, infracţionalitatea creşte, oamenii încearcă să scape în anumite situaţii. Ne ajută foarte mult să ne concentrăm şi să plecă mai uşor la momentele de genul ăsta", a precizat un poliţist.
"Având în vedere că tratăm cu nişte situaţii care le întâlnim în teren, foarte importante. Pur şi simplu învăţăm cum să ne comportăm în situaţiile reale 9:48 MUSCĂ 10:16 Prin filmuleţe ăstea, prin simulatorul ăsta