Premierul României Victor Ponta (dreapta) după întâlnirea cu preşedintele Franţei François Hollande: Am reiterat că suntem o ţară francofonă şi francofilă şi că toate proiectele importante pentru viitorul celor două ţări şi al Europei le putem desfăşura şi gândi împreună. Legăturile economice sunt privite numai într-un sens, al investiţiilor sau exporturilor franceze în România, dar nu şi al exporturilor României în Franţa. Spre exemplu, premierul putea cere identificarea primilor
10 exportatori cu capital românesc în Franţa şi să fie însoţit de aceştia la Paris pentru a le încuraja exporturile şi a le facilita dezvoltarea legăturilor comerciale cu mediul de afaceri francez, aşa cum orice premier al unei ţări dezvoltate face pentru ţara sa.
Niciun om de afaceri român nu s-a aflat ieri în delegaţia premierului Victor Ponta la Paris, cea mai importantă vizită externă făcută de actualul şef al guvernului de la preluarea mandatului, vizită care a urmărit - cel puţin aşa s-a spus oficial - aspectele economice ale relaţiilor româno franceze.
Lipsa oamenilor de afaceri şi a industriaşilor români din delegaţia oficială este cu atât mai surprinzătoare cu cât şeful Guvernului de la Bucureşti a avut întâlniri cu puternicii şefi ai unor companii franceze din CAC 40 (indicele bursier al pieţei de capital din Franţa, alcătuit din cele mai mari 40 de companii tranzacţionate la bursa din Paris), pe care i-a invitat să investească în România.
Astfel, legăturile economice sunt privite numai într-un sens, al investiţiilor sau exporturilor franceze în România, dar nu şi al exporturilor României în Franţa. Spre exemplu, premierul putea cere identificarea primilor 10 exportatori cu capital românesc în Franţa şi să fie însoţit de aceştia la Paris pentru a le încuraja exporturile şi a le facilita dezvoltarea legăturilor comerciale cu mediul de afaceri francez, aş