O iniţiativă datorită căreia prin care 30 de pecicani au dobândit cunoştinţe noi şi şi untile pentru a activa în domeniul turismului s-a încheiat ieri, la Pecica.
Este vorba de un proiect transfrontalier realizat cu fonduri europene şi intitulat „Metode comune de formare profe- sională prin învăţământ la distanţă, curriculum şi programă în vederea eradicării şomajului structural din turism, EDU-TOURISM“ prin care câteva zeci de locuitori din ambele părţi ale graniţei româno- ungare au putut participa la un curs ce a avut ca temă turismul.
În valoare de 79.521 euro – din care suma destinată părţii române a fost de 42.231 euro, contribuţia proprie fiind de 844,62 euro (2 %), proiectul a avut o perioadă de implementare de 12 luni, începând cu luna martie a anului 2012.
Utilitate practică
La întâlnirea de ieri de la Pecica s-a marcat încheierea programului şi au participat câţiva cursanţi din partea maghiară, partea română fiind reprezentată şi de viceprimarul oraşului Pecica, Miodrag Stanoiov.
În cadrul proiectului derulându-se şi două cursuri de utilitate evidentă – curs de ghid turistic regional şi curs de management al destinaţiilor turistice, edilul pecican a subliniat importanţa acestor pregătiri dobândite de cei 30 de pecicani precum şi de colegii lor maghiari, deoarece evaluarea s-a finalizat cu obţinerea unor diplome care atestă participarea la cursuri. „Proiectul a venit în întâmpinarea planurilor noastre de a dezvolta în zonă activitatea turistică, planuri ce au demarat anul trecut cu înfiinţarea crescătoriei de bivoli şi va continua şi cu alte obiective de interes pentru turişti. Instruirea pe care au făcut-o prin acest proiect realizat cu fonduri europene îi va ajuta pe cursanţi să-şi găsească mai uşor un loc de muncă în domeniul activităţilor turistice ce se vor derula aici în viitorul apropiat“ a precizat printre altel