Reputatul cotidian britanic The Telegraph publică azi , în secțiunea „Law and Order” (Lege și ordine), un comentariu al ambasadorului României la Londra, dr. Ion Jinga, intitulat „Numărul românilor din Marea Britanie și valoarea libertății de mișcare” Jinga începe prin a le bate ușor obrazul britanicilor (acelora care cunosc istoria modernă) pentru cei 42 de ani de comunism, care au făcut ca azi România să nu fie la același nivel de prosperitate cu Marea Britanie, Franța și Germania.
Apoi, ambasadorul atacă retorica negativă la adresa imigranților români și bulgari. „Imigrația este o preocupare legitimă a cetățenilor Marii Britanii și este important ca publicului să nu i se livreze statistici distorsionate și analize care nu sunt obiective, ci umorale”, spune Jinga.
„Comunitatea românilor din Marea Britanie este formată, în mare parte, din specialiști și include un număr tot mai mare de studenți. Mulți români muncesc în ariile în care este deficit de personal, precum sănătatea și asigurările sociale. Alții muncesc în universități sau au propriile afaceri, iar sute de români cu înaltă calificare sunt în domeniile IT, comerț, financiar, arte scenice. Conform raportului „Indentificarea aspectelor sociale și economice care influențează migrarea românilor și bulgarilor în Marea Britanie”, dat publicității în anul 2011, de Guvernul Marii Britanii, între migranții români și bulgari, procentul persoanelor cu educație superioară este 38,3%, superior celui înregistrat în cazul altor migranți (31,7%), iar proporția migranților români și bulgari angajați cu acte în regulă este 84,2%, față de 71,8% în cazul migranților din alte țări. Rata șomajului este doar 4,4% pentru români și bulgari, respectiv 6,4%, pentru alți migranți”, continuă comentariul diplomatului român. Acesta subliniază că 70 de procente dintre migranții români au vârsta între 18-35 de ani și foarte puț