Scris de Călin Corpaş - Compania de Apă Oradea ar trebui să-i plătească retroactiv firmei Keviep 3,4 milioane de euro, printr-o decizie luată la Paris.
Compania de Apă Oradea (CAO) are un disconfort financiar cât 3,4 milioane de euro. Este suma pe care ar trebui s-o plătească firmei Keviep din Debreţin, dacă hotărârea parţială emisă de Curtea de Arbitraj Internaţional (CAI) de la Paris va rămâne definitivă şi irevocabilă. Bani publici.
Hotărârea Curţii de la Paris fusese emisă astă-toamnă, în octombrie, iar motivarea instanţei a ajuns la CAO în decembrie. După ce Compania a păstrat tăcerea în această problemă spinoasă, contactat de JB, directorul CAO, Ovidiu Gavra a fost destul de zgârcit în declaraţii. Gavra s-a mărginit să ne spună că e un proces complicat, ce se ţine atât la Paris, cât şi la Bucureşti, pentru un diferend legat de lucrările executate în Oradea de firma Keviep, în perioada 2007 – 2008. Informaţii suplimentare ne-au fost furnizate de şefa compartimentului juridic al CAO, Otilia Cornea. Primarul Ilie Bolojan a evitat să facă declaraţii de presă privind acest caz, indicând Compania de Apă pentru detalii. Procesul cu Keviep a demarat în 2010, după ce medierea dintre cele două părţi a eşuat. Atât CAO, cât şi Keviep, sunt reprezentate în proces de către două firme de avocatură din Bucureşti.
După ce au „muls” bani frumoşi de la municipalitatea orădeană în timpul administraţiei Filip, iată că acum maghiarii de la Keviep sunt pe cale să tragă un loz câştigător şi din cârca administraţiei Bolojan. În timpul mandatului Petru Filip, cu coaliţie majoritară PD-UDMR în Consiliul Local, Keviep câştiga pe bandă rulantă contracte pe apă şi canalizare în oraş. Inclusiv noua groapă de gunoi a oraşului a fost realizată tot de această societate din Debreţin.
În 2010, municipalitatea orădeană şi Compania de Apă Oradea (CAO) hotărau că nu mai e cazul s