În America există cel mai avansat sistem medical din lume, dar nu şi cel mai bun În Franţa, sistemul acumula nişte da torii pe care guvernul le plătea la sfârşitul fi ecărui an
Profesorul univ. dr. Irinel Popescu s-a specializat în America şi în ţări din Europa în transplantul de ficat. În cea de-a doua parte a interviului, celebrul medic de la Fundeni a acceptat să povestească despre cum funcţionează sistemul sanitar în alte state.
PRIMA PARTE A INTERVIULUI: INTERVIURILE 2+1. Irinel Popescu: "Sănătatea, în România, e undeva la cota de jos" | VIDEO
SUMARUL ARTICOLULUI INTERVIURILE 2+1. Irinel Popescu: "Modele funcţionale şi eficiente în Sănătate sunt greu de găsit"„Construim un centru de chirurgie oncologică într-un spital privat”„Părerea mea este că nu mergem în direcția bună”
EVZ: Probabil că aţi observat că Evenimentul zilei duce de câtva timp o campanie - “Medicul de gardă”, în care semnalăm foarte multe lucruri scandaloase care se întâmplă în sistemul de sănătate, unde vorbim de un buget de 6 miliarde de euro pe an, care creşte de la an la an şi care de fiecare dată nu ajunge. Nu vi se pare că sistemul îl absoarbe fără să se schimbe?
Irinel Popescu: Dacă ne uităm la procentul din PIB pe care îl cheltuieşte România vizavi de oricare altă ţară europeană, nu putem să ajungem decât la o singură concluzie: în România, Sănătatea vine pe unul din ultimele locuri în materie de priorităţi. Opusul său, să zic – Statele Unite sunt alarmate de creşterea galopantă a costului Sănătăţii până la cote pe care nici ei nu şi le mai pot permite. Şi atunci ei îşi pun problema invers: cum să facem să scădem costurile Sănătăţii? Cum să facem să scădem bugetul ca să le mai ajungă şi pentru alte necesităţi.
EVZ: Totuşi în SUA vorbim despre cel mai avansat sistem medical din lume!
dar nu şi cel mai performant! Şi aici e paradoxul... De asta şi conc