Profesorul Nicolae Mărgineanu, fost profesor al Facultăţii de Filosofie şi Litere din Cluj şi conducător al Institutului de Psihologie, deţinut politic în timpul regimului comunist, va fi omagiat miercuri, 27 februarie, la Bucureşti.
Evenimentul va avea loc pe 27 februarie de la ora 17, şi va inaugura seria de întâlniri „Caractere - biografii emblematice ale detenţiei politice din România, organizate de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Televiziunea Română.
În cadrul manifestării va fi proiectat filmul „Profesorul Nicolae Mărgineanu", din seria Memorialul Durereii, se arată într-un text postat pe site-ul oficial al ICR.
După proiecţie va avea loc o discuţie moderată de Lucia Hossu Longin, invitaţi fiind regizorul Nicolae Mărgineanu, fiul profesorului, Cristina Anisescu, cercetător CNSAS și Carmen Muşat, director al revistei Observator cultural. Actorii Maria Ploae şi Armand Calotă vor citi câteva fragmente din jurnalul „Amfiteatre şi închisori".
"Absolvent al Facultății de Psihologie din Cluj, cu specializări la universităţile din Leipzig, Berlin, Hamburg, Paris, Londra, bursier Rockfeller, Nicolae Mărgineanu a predat la Facultatea de Filosofie şi Litere din Cluj şi a condus Institutul de Psihologie. Arestat în 1948, este condamnat la 25 de ani muncă silnică pentru „crimă de uneltire contra ordinii sociale", după ce refuzase posturile diplomatice oferite de regimul comunist. Eliberat în 1964, îşi reia pe cont propriu activitatea de cercetare, fără a fi readmis în învăţământ", se arată în prezentarea postată pe site-ul oficial al ICR.