Intenţia Ministerului Educaţiei de a reduce orele de limba română şi de matematică în învăţământul primar, pentru a face loc celor de sport, este criticată aspru de către învăţători. Asociaţia Generală a Învăţătorilor susţine că măsura vine în contradicţie cu rezultatele slabe de la Testele naţionale.
Învăţătorii clujeni sunt împotriva reducerii numărului de ore la Limba română cu 46% şi a celor alocate matematicii cu până la 40%.
„O măsură de acest gen are urmări pe termen foarte lung şi ar trebui să ni se ceară părerea, nouă, celor care lucrăm la clasă efectiv. Noi observăm de 10-20 de ani încoace cum s-a degradat cititul, scrisul elevilor”, spune Mariana Rusu, învăţătoare.
Unii părinţi nu împărtăşesc deloc părerea critică a învăţătorilor, deoarece mai multe ore de sport, spun ei, sunt în beneficiul copiilor.
„E bine dacă ar face mai puţine ore de matematică şi de română pentru că ar avea un program mai lejer. Sunt micuţi şi nu văd de ce le-ar încărca programul”, spune un părinte.
„Dacă până la urmă se va ajunge la cele 4 ore de educaţie fizică în programa şcolară cred că ar fi o alegere fericită pentru copil. Justificarea ar putea fi că Limba română este limba maternă, pe care oricum o învăţăm pe tot parcursul vieţii, iar matematica este o materie specializată, iar copiii vor învăţa matematica specializat mergând mai departe la licee sau facultăţi de profil”, a declarat şi Cristina Grigore, preşedintele Asociaţiei Părinţi clujeni.
Conform planului-cadru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, elevii din clasa 0, a I-a şi a II-a ar urma să facă două ore de educaţie fizică şi două ore de muzică şi mişcare. Numărul orelor de matematică ar scădea la 3 pe săptămână.