Lacul de acumulare de la Gura Apelor, situat între Munţii Retezat, Godeanu şi Ţarcului, este "golit pentru reparaţii" încă din vara anului trecut. Chiar dacă, până acum, lacul nu a fost aproape de capacitatea sa maximă niciodată, nivelul apelor reţinute fiind mai mereu destul de scăzut, imaginile din zonă sunt pe cât de neobişnuite pe atât de spectaculoase.
Sursa: Remus Suciu
Lacul de acumulare de la Gura Apelor a fost proiectat în 1974 – 1975, iar imediat după terminarea proiectului au început şi lucrările de construcţie. O eroare a întregului proces de proiectare le-a dat şi încă le mai dă bătăi de cap constructorilor: versantul stâng al lacului (după sensul de curgere a Apelor) este format din şisturi, iar nivelul de apă care se infiltrează în versant depăşeşte valorile maxime din domeniul amenajărilor hidro-energetice. SUMARUL ARTICOLULUI Cum arată un lac de acumulare fără apă | GALERIE FOTO UIMITOARE FOTO 1FOTO 2FOTO 3FOTO 4FOTO 5FOTO 6FOTO 7FOTO 8
S-a început încă din anii '80 o amplă operaţiune de injectare a versantului cu ciment, astfel încât infiltraţiile să fie limitate. Constructorii precizează că barajul în sine, format din arocamente, nu are absolut nicio asemenea problemă, fiind vorba strict de versantul din stânga lacului, în care apa nu are voie să se infiltreze prea mult, pentru a se evita, în timp, masive alunecări de teren.
Golirea lacului a fost începută în iunie, anul trecut, iar lucrările de injectare din versant vor mai dura până pe 30 aprilie, anul acesta. Indiferent de volumul de precipitaţii, reumplerea amenajării hidro-energetice va dura cel puţin şase luni, pentru că este vorba despre un proces cu mai multe etape.
Acumularea de la Gura Apelor este una dintre cele mai mari amenajări de acest gen din ţară, digul necesitând un volum de arocamente de trei ori mai mare decât cel al piramida lui Keops şi ating