Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Consolidarea fiscală în curs susţinută de măsuri de creştere a gradului de colectare a veniturilor va ajuta România să-şi reducă deficitul guvernamental la circa 2,2% din PIB în 2014, în timp ce datoria publică ar urma să se stabilizeze la circa 38% din PIB în următorii doi ani, indică previziunile economice de iarnă ale Comisiei Europene (CE) date publicităţii vineri la Bruxelles.
România ar urma să-şi reducă deficitul guvernamental la sub 3% din PIB în 2012, precizează documentul CE. Consecinţele bugetare ale corecţiilor financiare aplicate la finalul lui 2012 pentru fondurile UE au fost compensate de veniturile aduse din vânzările de licenţe de telecomunicaţii.
Documentul CE menţionează că bugetul pe 2013 al României urma să fie aprobat în februarie (promulgat la 21 februarie de şeful statului n.r.) şi că acesta are o ţintă de deficit de 2,4% din PIB, permiţând în acelaşi timp o creştere cu 4% a pensiilor.
Printre măsurile de creştere a gradului de colectare a veniturilor sunt menţionate reducerea deductibilităţilor şi majorarea taxelor pentru proprietate şi a accizelor, într-un efort de a menţine nivelul inflaţiei. De asemenea, ar urma să fie introdusă o taxă în contextul dereglementării preţurilor la gaze, care sunt în prezent subvenţionate.
Salariul minim va creşte în România cu 50 lei de la 1 februarie şi cu alţi 50 de lei de la 1 iulie, însă majorarea nu va afecta cheltuielile din sectorul public, unde nivelul acestuia este deja de 811 lei, notează previziunile CE.
Beneficiind de accelerarea aşteptată a activităţii economice şi de o politică economică stabilă, deficitul ar urma să scadă şi mai mult, la 2,2% din PIB în 2014. La rândul ei, datoria publică a României ar urma să se stabilizeze la circa 38% din PIB în 2013-2014.