Anul trecut a apărut şi în traducere românească o trilogie*) despre care s-a vorbit enorm, care a trecut cel mai rapid pragul de un milion de exemplare vândute în lume şi care fără doar şi poate atinge mari vânzări şi la noi. Să precizăm că, în lume, în doar 11 săptămâni, a bătut recordul stabilit de Dan Brown cu "Codul lui Da Vinci", dar şi cel cu mult mai consistent al seriei Harry Potter. În sfârşit, reprezentanţii Amazon au declarat că romanul a devenit primul e-book din istorie care a vândut un milion de copii pentru tabletele Kindle.
Trei volume care însumează aproximativ 2.000 de pagini, anevoios de citit. Trebuie să ai o răbdare remarcabilă să înghiţi sutele de pagini care repetă scene pe care le-ai mai citit o dată, şi încă o dată, şi încă odată, cu modificări minime. Pe deasupra sunt şi trei volume inegale ca substanţă, al doilea fiind, după umila noastră părere, mult prea stufos, cu prea multe repetiţii, mult sub calitatea celorlalte două.
Cum se explică însă succesul? Înainte de toate prin promovarea clişeelor. Este vorba de o carte erotică, de un "roman fierbinte"; or, cărţile erotice s-au vândut bine întotdeauna, iar mai nou succesul e asigurat. Cartea abundă de scene de sex şi sadomasochism, dar cruzimea este departe de a semăna cu cea a lui Sade, e soft şi sigur nu deranjează. Mai mult, chiar autoarea susţinea că ar fi o"fantezie romantică prin care femeile iau o pauză fără soţii lor". Studiile au descoperit că cea mai mare parte a cititoarelor sunt femei de vârstă medie, sătule de convenţiile sociale.
În al doilea rând, este o carte povestită din perspectiva unei femei. Este scrisă de o femeie, care semnează cu pseudonim - numele real este Erika Mitchell.
În al treilea rând, a fost postată iniţial pe internet, unde a fost remarcată. Şi mare parte dintre fani atunci au apărut.
În al patrulea rând, face parte dintr-o