Planurile NATO privind misiunea de formare a armatei afgane după anul 2014 sunt practic blocate. Alianța se uită cu uimire la SUA care nu anunță decât o reducere masivă a trupelor sale, dar nicio strategie post retragere.
Când secretarul general al NATO iese în fața presei, toată lumea așteaptă termeni deja consacrați precum on track sau in time. De data aceasta însă, Anders Fogh Rasmussen nu a avut vești bune și a fost nevoit să anunțe că Alianța va discuta abia peste câteva luni despre misiunea de formare a armatei afgane după retragerea din 2014. Conferința de presă a lăsat să se înțeleagă dimensiunea negocierilor ce se desfășoară între statele NATO în culise. Pe cât de sigure erau discursurile de la summitul din Chicago despre cum Alianța nu va lăsa baltă autoritățile afgane în lupta împotriva terorismului, pe atât de lipsite de idei sunt țările membre de fapt. Niciun stat nu vrea ca misiunea de training să se transforme într-o nouă operațiune ISAF care a costat multe vieți și mulți mulți bani.
Afganii trebuie să aștepte așadar cel puțin până în vara acestui an. Sigur, necunoscătorii ar putea spune că mai e totuși timp, mai exact mai sunt 20 de luni. Dar militarii știu clar că o operațiune cu participare internațională nu se face pe genunchi. Marele obstacol de data aceasta este America. Din punct de vedere politic, chestiunea e sensibilă. Washingtonul încă nu are un secretar al apărării, presiunea publică e mare, iar cea financiară și mai și.
Iranul și centrifugele avansate (BBC News)
La instalația nucleară iraniană de la Natanz, autoritățile au dat în funcțiune centrifuge avansate pentru îmbogățirea uraniului. Anunțul a fost făcut de Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
SUA au declarat în context că, dacă înformația va fi confirmată, atunci decizia reprezintă încă o provocare în dosarul nuclear iranian. Negocierile