BANI În ultimii ani, rezultatele înregistrate la Bacalaureat nu le-au fãcut cinste elevilor, mai bine de 50% din ei picând examenul maturitãtii. Dezinteresul de care au dat dovadã îi va costa pe acestia la propriu, candidatii care au sustinut deja de douã ori examenul si nu l-au promovat fiind obligati sã plãteascã o taxã pentru a putea participa din nou la probele care le-au pus bete în roate. Anul trecut, la nivelul judetului Vaslui, au fost declarati respinsi aproximativ 2000 de elevi.
Candidatii de la Bacalaureat din promotiile anterioare care sustin pentru a treia oarã examenul vor plãti în acest an o taxã de 230 de lei, potrivit unei note a Ministerului Educatiei. Dacã elevii nu participã la toate probele, taxa pe care o vor suporta va fi calculatã diferentiat, în functie de numãrul de probe sustinute. Taxa este valabilã si pentru candidatii din învãtãmântul particular. Anul trecut, ca si în urmã cu doi ani, rezultatele au fost dezamãgitoare. Dacã elevii unor institutii de învãtãmânt precum Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, cu o promovabilitate de 97,59%, Seminarul Teologic Husi, 94,12%, si liceul “Mihail Kogãlniceanu”, din Vaslui, cu 92,57% reusiti, nu si-au fãcut dascãlii de râs, altii nu au fost prea inspirati când au vãzut subiectele, asa cum s-a întâmplat cu elevii Grupului Scolar Agricol Zorleni, cu 11,54% promovabilitate, si Grupului Scolar “Petru Rares” din Bârlad, unde, din 37 de elevi de clasa a XIII-a care au sustinut Bacalaureatul, doar 2 au obtinut medie de trecere, deci un procent de doar 5,41%.
Calendarul Bacalaureatului
Înscrierea candidatilor pentru prima sesiune a Bacalaureatului din acest an se va desfãsura în perioada 27 – 31 mai. Prima probã a examenului, cea pentru evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba românã, se va desfãsura în perioada 10 – 12 iunie. A doua probã, cea pentr