Tensiune în creştere în PDL odată cu apropierea Congresului. Cu o listă mai scurtă de susţinători decât contracandidatul său Vasile Blaga, Elena Udrea a încercat să impună în conducerea partidului o formulă de alegeri la care să participe zece mii de oameni. Cum propunerea nu prea avea susţinători, în încercarea de a-şi convinge colegii, apropiaţii candidatei la şefia PDL au venit cu argumentul că un număr mare de oameni ar risipi orice suspiciune referitoare la aranjarea voturilor. Ca să dea greutate acestei teorii, potrivit unor surse participante la discuţii, primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, ar fi admis chiar că în urmă cu doi ani când a fost ales Emil Boc într-un congres la care au participat în jur de 1.500 de pedelişti, votul a fost măsluit, chiar el indicându-le delegaţilor pe cine să voteze şi punându-le la dispoziţie o listă în acest sens.
De amintit ar fi că în 2011, când în cursa pentru şefia PDL candidau Emil Boc şi Vasile Blaga, acesta din urmă a propus ca numărul delegaţilor să fie de aproape 5.000, însă la vremea respectivă tabăra Elenei Udrea, din care făcea parte şi Gheorghe Ştefan şi care îl susţinea pe Emil Boc, a refuzat acest lucru, impunând un număr mic de delegaţi.
Contactat de gândul, Gheorge Ştefan a declarat că într-adevăr a folosit ca argument pentru organizarea unui congres cu 10.000 de oameni ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 2011, cu nuanţa că nu a vorbit de "măsluirea" votului, ci de lobby. "Am spus că atunci s-a făcut un lobby excesiv. Am recunoscut că şi eu am făcut un lobby excesiv", a declarat, pentru gândul, primarul din Piatra Neamţ.
Udrea: "Dacă argumentul este cel logistic, atunci consider că este de acceptat"
La finalul a cinci ore de discuţii, în care mai mulţi dintre liderii democrat-liberali, printre care Theodor Stolojan, Cezar Preda sau Mircea Hava au criticat tabăra Udrea că extern