Electoratul italian este asteptat la urne duminica si luni, intr-o cursa urmarita idneaproape de intreaga Europa, intrucat ar putea readuce tara pe marginea unui plan de salvare.
Premierul Mario Monti, fost comisar UE si profesor de economie, este favoritul liderilor UE insa nu a reusit sa atraga de partea sa, in tara, prea multi cetateni convinsi de necesitatea austeritatii, reformelor si politicii sobre, scrie EU OBserver.
Monti ar iesi pe locul patru in urma alegerilor, arata in sondaj de opinie de la inceputul lui februarie. Monti este insa deschis unei coalitii cu Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat, creditat cu cele mai multe sanse de a castiga alegerile.
In mod surprinzator, fostul premierju, Silvio Berlusconi, se afla la doar cinci procente in urma lui Bersani. Acesta a promis populatiei sa dea inapoi taxele introduse de Monti.
Banca italiana de investitii Mediobanca a prezis ca, daca va castiga Berlusconi, tara se va confrunta cu un efect imediat pe pioetele fiannciare si poate fi nevoita sa ceara ajutor financiar de la Banca Centrala Europeana.
In fata lui Monti, in sondaje, de afla si Beppe Grillo, actor de comedie devenit politician, care candideaza pe o platforma ce propune iesirea din zona euro.
Grillo nu vrea sa guverneze impreuna cu partidul lui Perlusconi, Poporul Libertatii (PdL) si a dat de inteles ca prefera sa declanseze o noua runda de alegeri.
Cum cursa este atat de apropiata, este dificl de prezis un rezultat clar. Cert este ca daca Barsani castiga, atunci legea ii acorda o crestere automata pana la 55% din mandatele din camera inferioara a Parlamentului. In camera superioara, unde legea acorda mandate suplimentare pe baza rezultatelor regionale, este mai greu de spus cine va avea majoritatea.
Chiar daca pierde cursa, Berlusconi ar putea