O întreprindere irlandeză de dezosare a cărnii a fost închisă după ce poliţia a descoperit că a exportat în Republica Cehă carne de cal etichetată ca fiind de vită.
Niciun alt guvern din Europa nu a menţionat un singur abator care a etichetat greşit carnea de cal drept vită, transmite agenţia France Presse. Societatea „B&F Meats“ de la Carrick-on-Suir, în comitatul Tipperary, a fost închisă.
„Este vorba despre o greşeală de etichetare şi acest lucru va fi în centrul anchetei“, a precizat într-un comunicat ministrul irlandez al agriculturii, Simon Coveney.
Carnea de cal a fost vândută în Republica Cehă prin intermediul unui comerciant stabilit în Marea Britanie, al cărui nume nu a fost dezvăluit de minister.
Ministerul este în contact cu autoritatea britanică pentru siguranţa alimentară, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului.
Descoperirea a fost făcută în timpul unei operaţiuni comune conduse de unitatea specială de investigaţii a Ministerului Agriculturii şi celula de urmărire penală a poliţiei irlandeze.
Ministerul a indicat de asemenea că 50 de eşantioane suplimentare vor fi testate în martie în Irlanda pentru a se asigura că acestea nu conţin ADN de cal.
Scandalul cărnii de cal, întins în prezent în întreaga Europă, a început la mijlocul lunii ianuarie în Marea Britanie când au fost descoperiţi hamburgeri proveniţi din fabrici din Irlanda şi Regatul Unit, vânduţi în supermarketuri şi conţinând carne de cal, aminteşte agenţia France Presse.