Un artist român şi european
În fiecare zi intră în atelier la opt şi jumătate dimineaţa şi stă până la miezul nopţii. Singur, cu visele lui, care parcă plutesc prin liniştea încăperii, printre pensule şi culori, şi i se strecoară, încet, în tablouri. La 48 de ani, Francisc Chiuariu s-a aşezat cu autoritate printre reprezentanţii de frunte ai noului val al picturii din România. Pictor de idee şi de culoare, el şi-a dilatat enorm şi strălucitor, prin truda-i solitară din atelier, universul artistic. În doar cinci ani de zile, Francisc Chiuariu şi-a pus faţă în faţă publicul, ca într-o oglindă, cu picturile lui neaşteptate şi stranii. Ca o confirmare a acestei ascensiuni, Francisc Chiuariu a fost primul artist român care a spart bariera psihologică a preţurilor pentru arta noastră contemporană. În 2010, la Casa de licitaţie Artmark, unul dintre Îngerii săi s-a vândut cu 5500 de euro. Lui i-a urmat apoi irezistibila ofensivă a pictorilor de la Cluj, grupaţi în jurul Galeriei Plan B. Francisc Chiuariu face parte şi el dintr-o grupare, de data asta din Bucureşti, condusă de un galerist tânăr şi foarte valoros: Cosmin Năsui. Sub "bagheta" lui, artiştii români au reuşit să fie invitaţi, în ultimii doi ani, la bienale, târguri de artă şi expoziţii de excepţie: Liverpool, Paris, Bruxelles, Moscova, Berlin. Din care Francisc Chiuariu nu a lipsit.
În spatele perdelei
- Francisc Chiuariu, drumul tău pe calea picturii n-a fost unul linear. Până în anul 2000, ai fost asistent la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, apoi ai renunţat la cariera universitară şi ai luat viaţa pe cont propriu. O vreme, ai dispărut de pe simeze. Azi eşti unul dintre pictorii de succes ai României. Cum s-a întâmplat?
- Când am plecat din Academia Naţională de Artă, cum se numea atunci, am stat cinci ani de zile "în spatele perdelei". Ca ori