Fundaţia Ceata s-a prezentat public astăzi, în Aula Magna de la Facultatea de Drept. Alături de membrii acestei fundaţii care crede în libertatea software-ului a fost şi cel mai cunoscut om din acest domeniu, Richard Stallman. El a vorbit despre Facebook, despre ce înseamnă această libertate a programelor şi ce crede despre acţiunile marilor corporaţii.
Richard Stallman este fondatorul proiectului GNU şi preşedintele Free Software Foundation. Pentru cei pasionaţi de programe de calculator, de tehnologie, acesta este un nume foarte cunoscut deja. Pentru ceilalţi trebuie specificat că acesta este una dintre cele mai ample acţiuni din industria tehnologică. Cum ar fi să ai un program gratuit care să poată fi modificat de oricine doreşte cu respectarea creditului? Aceasta este întrebarea pe care şi-a pus-o Stallman în urmă cu aproape trei decenii.
Dacă sunt părintele open source, atunci a fost conceput prin inseminare artificială cu spermă obţinută fără acordul meu.
Richard Stallman
supranumit de mulţi şi „Părintele open source“
În timp, GNU a devenit sistem de operare şi punct terminus pentru toate programele libere. Aşa le numeşte Stallman, programe libere. Chiar a încercat să le spună în română aşa. Programul ar trebui să fie gratis şi liber. Corporaţiile sunt cele care îşi lasă „urme“ nu tocmai pozitive în programele pe care le comercializează şi asta distruge industria, consideră Stallman.
„Cătuşe digitale“ tot mai populare
„Poţi ajunge la o dilemă - şi-a început discursul despre corporaţii Richard Stallman. Ai un program, iar unui prieten îi place. Ce faci? Îi dai programul şi încalci regulile pe care le-ai acceptat ale producătorului sau nu-i dai şi eşti un prieten rău. Alegi răul cel mai mic, asta e soluţia. Răul cel mai mic e să-i dai programul.“ El susţine că asta nu-l face un bine pe acel rău, ci doar o soluţie de mijl